Gör något gott i jul

Jag tänkte att jag skulle berätta om en liten tradition jag och min släkt har kring jul. Jag har en rätt stor släkt med mormor, morfar, farmor, farfar, kusiner, mina syskon och deras barn och så klart våra föräldrar. När det är så otroligt många som ses och firar jul samtidigt blir det väldigt jobbigt med julklapparna. Just i år kommer vi inte att ses däremot så klart utan vi håller firandet till bara varje familj för sig, och så träffar vi de äldre utomhus på lite avstånd och skålar i glögg och äter Lussebullar och kanske en och annan kola. Vi brukar unna oss extra lyxig kola vid jul, ni vet sådana där som kostar 12 kronor styck eller så. Fantastiskt gott och det är vi alla väl värda efter det här trista och tunga året.

Nu till saken. Istället för att köpa individuella julklappar till var och en av se sjuttioelva deltagarna så brukar vi skänka pengar till välgörande ändamål! Det har blivit lite av en tävling att hitta det ”bästa” nya ändamålet varje år. Förra året skänkte jag till Viskogen som planterar träd i östra Afrika. De kallar metoden för agroforestry för träden planteras på åkermark. Men i år hittade jag något helt perfekt som också betalar sig tillbaka till oss. Vi snackar solenergi med solceller! När jag letade runt på nätet snubblade jag över ett företag som man kan investera i som privatperson. Det här företaget sätter upp solceller i u-länder för att hjälpa de som bor där till ett bättre liv! Med solenergi får de människorna ett drägligare liv med allt som billig el innebär.

Dessutom är ju det här bra för miljön vilket känns bra för mig eftersom jag är så engagerad i kampen för klimatet. Och ska elnätet byggas ut i u-länder tycker jag att det är bra att inte gå samma krokiga väg som vi gjort i i-världen utan att börja direkt med miljövänlig el. Och nu då till hur detta betalar sig tillbaka till oss: De pengar jag stoppat in är alltså inte ett köp på det sättet att jag köper men vara och sen så är det tack och hej utan en investering som inte bara ger mig pengarna tillbaka efter en viss tid utan även ger mig avkastning! Jag kan alltså hjälpa någon som kommer få det mycket bättre i och med de pengar jag investerar men jag får också något tillbaka för det. Det är inte ofta det händer när man ska göra något gott för världen tänker jag. Så det blir på ett sätt en julklapp till de som får sina nya solpaneler i Afrika, men också en julklapp som bara fortsätter ge tillbaka till oss. Sedan kan vi så klart välja om vi ska göra något för avkastningen eller återinvestera det i mer energi till de som behöver det. Kanske kommer vi om några år ha investerat så mycket att vi är ansvariga för vårt egna lilla elbolag. Det hade varit något det!

This entry was posted in Allt.